top of page
  • Writer's pictureMika Arffman

Uusi osaajamme Sanna Tarkiainen: Envitecpoliksella kysyntä ja tarjonta kohtaavat

03.07.2017

Tiimimme vahvistuu uudella osaajalla. Sanna on tehnyt pitkän uran markkinoinnin ja viestinnän parissa ja on juuri valmistumassa agrologiksi. Envitecpoliksella Sanna pääsee hyödyntämään osaamistaan monipuolisesti tulemalla osaksi Maanosaajan sekä hallituksen kärkihankkeen HELMETin tiimiä. Lue alta tarkemmin Sannan itsensä kertomana taustastaan ja ajatuksistaan uuden edessä:


EnvitecBlogi


Sanna Tarkiainen


Työelämän kiertotaloutta


Olen kotoisin pientilalta, josta vanhemmat hätyyttivät opiskelemaan ja ”oikeisiin töihin” 90-luvun loppupuolella. Nyt ympyrä kuitenkin jollakin tapaa sulkeutuu, kun kaupallisen alan työuran jälkeen pääsen hyödyntämään luonnonvara-alan ja maaseutuelinkeino-osaamistani.


Paluu juurille alkoi 17 vuoden tradenomitaustaisen, markkinointiin ja viestintään painottuvan työputken jälkeen, kun 39-vuotiaana hyppäsin opintovapaalle opiskelemaan agrologiksi. Monipuoliset opinnot tarjosivat alkuvaiheessa perehdytyksen ekologiaan, peltoviljelyyn ja kotieläintilan käytäntöihin. Maatilaharjoittelussa sain näkökulmaa maatilan reality-arkeen työskennellessäni kahden robotin ja 120 lehmän maitotilalla. Biotalouden erikoistumisopinnoissa pureuduttiin asian ytimeen ja biokaasu-teema vei mennessään, kun perehdyin aiheeseen biokaasukäyttöisiin jäteautoihin liittyvän opinnäytetyöni kautta.

Nyt Envitecpolis Oy:ssä näen työelämän kysynnän ja tarjonnan kohtaavan tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Pääsen aitiopaikalta osallistumaan mm. hallituksen kärkihanke HELMETin käytännön työhön talliyrittäjien ja hevosenlannan hyötykäytön parissa sekä kehittämään viljelijärajapintaa Maanosaajan tiedonvälitys- ja koulutusympäristössä. Tuoreet luonnonvara-alan opinnot antavat hyvän perustan toimialan ymmärtämiseen. Viestintäkonkarina olen hypännyt liikkuvaan junaan ja hihat ovat olleet käärittyinä ensimmäisestä päivästä lähtien. Mainiossa energiassa toimiva yritys näkyy ja kuuluu – ja se kannattaa.


Maatalousyrittäjyys on muuttunut pienistä omavaraisista yksiköistä merkittäviksi liiketoimintayrityksiksi. Tilalliset ovat täysiverisiä yrittäjiä, joiden tulee ylläpitää ammattitaitoa koulutuksen avulla, kehittää tilan toimintaa entistä kannattavammaksi ja valjastaa nykyaikaiset teknologiat tehokkaasti käyttöön. Envitecpoliksen Maanosaajan ja HELMETin parissa saan työskennellä näiden itselleni tärkeiden asioiden, menestyvän ja elävän maaseudun sekä suomalaisen ruoantuotannon parissa. Myös yhteys hevosenlantaan on erityinen, koska olen aloittanut sen päivittäisen manuaalisen käsittelyn ylpeänä poninomistajana jo vuonna 1985.


Vaikka omat rahkeeni tuskin riittäisivät maatilayrittäjyyteen, siistinä sisätyöläisenä minussa asuu pieni wannabe-tilallinen. Harrastelen kahden karsinan hevostallin ja puolentoista laidunnurmihehtaarin parissa. Ylpeydenaiheeni on järjenvastaisen uudisraiviopellon toteuttaminen maastoesteratoineen, jonka tulopuolen suurin merkintä on Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten järjestämän Vuoden maisemateko -kilpailun kunniapalkinto vuonna 2016. Kotieläinjalostuspuolella siirryin uudelle tasolle, kun talliimme syntyi tänä keväänä ensimmäinen omakasvatti, juhlavuoden suomenhevosvarsa. Ratsusukuinen tamma Retuperän Rakel (i: Savelan Hemuli, e: Liekin Liinu) on luonnollisesti toiveissamme tulevien vuosien laatuarvostelu- ja kasvattajakilpailun menestyjä.


Nyt kun hihat on siis jo kääritty ja hommat aloitettu, on tavoitteenani saada mahdollisimman moni maatilayrittäjä tietoiseksi Maanosaaja-palvelun tarjoamasta laajasta käytännönläheisestä tietopankista – Materiaaliaitasta. Sieltä löytyy mainioita vinkkejä oman tilan kehittämiseen ja kannattavuuden parantamiseen. Surffailla voi oman kiinnostuksensa ja tarpeensa mukaan tutustuen esimerkiksi erilaisten energiaratkaisujen, maan kasvukunnon parantamisen, ravinnetehokkuuden tai kosteikkojen toteuttamisen mahdollisuuksiin.


Rekisteröidy siis sinäkin Maanosaajan Materiaaliaittaan ja hyödynnä yli 250 videota sisältävän ja koko ajan kasvavan tietopankin ammattilaisanti www.maanosaaja.fi!


Sanna Tarkiainen Kirjoittaja on tradenomi, jolla on yli 15 vuoden kokemus markkinoinnista ja viestinnästä. Lisäksi hän on juuri valmistumassa agrologiksi erikoistuen opinnoissaan biotalouden kehittämis- ja liiketoimintaan sekä bioenergiaan. Envitecpoliksella hän suorittaa opintoihinsa kuuluvan erikoistumisharjoittelun, jonka jälkeen jatkaa työntekijänämme Maanosaajan viestinnän parissa.

Comments


bottom of page