top of page
  • Writer's pictureMatti Arffman

Joko ratkaisut hevosenlannan hyödyntämiseen on löydetty?

Kutsu. Julkaistu: 07.12.2018, 13:35 Envitecpolis oy


Hallituksen kärkihankkeen HELMET – Hevosenlanta menestystarinoiksi tapahtuma HELMET Areena Lahdessa 13.12.


Hevosenlannan poltto ja muuttunut lainsäädäntö. Jokimaan biokaasuinvestoinnin eteneminen. Lämmöntalteenotto lantalasta. Lannan oikeaoppinen aumaaminen. Ja monta muuta käytännön ratkaisua hevosenlannan energian ja ravinteiden hyödyntämiseksi.


Paikka: Jokimaan ravikeskus, Lahti Aika: torstaina 13.12. klo 8.30-16, jonka jälkeen keskustelu, ajatustenvaihto ja uuden ideointi jatkuu rennoissa merkeissä Jokimaan Toto4-raveissa, jotka alkavat klo 18.


Tilaisuuden avaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja juontajana toimii Jere Törmänen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: https://envitecpolis.fi/helmet/tapahtumat/areena-tilaisuus-jokimaalla-13-12-2018/


Tervetuloa kuuntelemaan, oppimaan ja osallistumaan!

Hevosenlanta menestystarinoiksi – onko se mahdollista?


Hevosenlanta sisältää energiaa ja ravinteita, joiden hyödyntäminen on järkevää. Talleille lanta on usein haaste, josta eroon pääsy ei ole helppoa ja hintalappu on suuri. Envitecpolis Oy:n toteuttama hallituksen kärkihanke HELMET – hevosenlanta menestystarinoiksi on pureutunut tähän haasteeseen syksystä 2016 alkaen. Nyt hankkeen päättyessä on hyvä hetki kysyä, onko menestystarinoita saatu aikaan?


– Lähtökohtamme toteutuksessa on ollut pureutua lantahaasteeseen ja ratkaisujen löytämiseen alhaalta ylöspäin. Olemme jalkautuneet alueellisesti eripuolille Suomea, kuulleet, millainen tilanne on ja yhdessä tallinpitäjien ja ratkaisujen tarjoajien kanssa lähteneet rakentamaan juuri kyseiselle alueelle sopivia ratkaisuja, kertoo hankkeen projektipäällikkö Matti Arffman.


– Emme ole kuitenkaan keskittyneet vain isompiin ryhmiin ja investointeihin, vaan olemme auttaneet ja neuvoneet yhtälailla yksittäisiä tallinpitäjiä ja lannanhyödyntäjiä. Yhteensä neuvontamme piirissä onkin ollut yli 200 eri tahoa, Matti Arffman jatkaa.


Näin ollen myös menestystarinat vaihtelevat isoista investointikokonaisuuksista pieniin yksittäisen tallin kannattavuutta parantaviin toimenpiteisiin.


Aluemallinnus auttaa logistiikan suunnittelussa


Kärkihankkeessa on toteutettu myös kolme aluemallinnusta. Aluemallinnuksen avulla lantaa tuottavat ja sitä vastaanottavat tahot sekä heidän tietonsa saadaan kartalle. Siten päästään yhdistämään tahot ja suunnittelemaan esimerkiksi lannan- ja muiden biomassojen kuljetukseen optimaalinen logistiikka. Mallinnus mahdollistaa huomioimaan toiminnan reunaehdot, kuten lantalan tyhjennystiheyden, mitä massoja voidaan ottaa samaan kuljetukseen ja mitä reunaehtoja vastaanottavilla tahoilla on.


– Näin aluemallinnus auttaa hyödyntämään hevosenlannan tehokkaammin, kun kuljetuskustannukset saadaan pienemmiksi ja lantaa luovuttavat ja vastaanottavat tahot löytävät toisensa, kertoo Matti Arffman.


Miten menestystarinoita saadaan aikaan tulevaisuudessa?


– Olemme saavuttaneet sen, mitä lähdimme tavoittelemaankin; taloudellisesti kannattavampia lantaratkaisuja hevostoimintaan sekä lisää liiketoimintaa hevosenlannan energian ja ravinteiden hyödyntämiseksi. Varmasti kaikki voitava ei ole hankkeen päättyessä tämän vuoden lopussa vielä tehty, mutta asialle on herätty ja tästä on hyvä jatkaa, Matti Arffman summaa.


HELMET Areenassa katse suunnataankin hankkeesta saatavien oppien kautta tulevaisuuteen. Mitä hevosenlannan hyödyntämiselle energiana ja ravinteina kuuluu nyt? Mikä reilussa kahdessa vuodessa on muuttunut? Mitä konkreettista on saatu aikaan? Miten se auttaa muita? Miten tästä eteenpäin? Onko lantahaaste jo kampattu vai tarvitaanko apua tästä eteenpäinkin? Mistä sitä saa?


Tule kuuntelemaan, osallistumaan, keskustelemaan ja oppimaan. Ilmoittaudu ja tutustu tarkkaan ohjelmaan täältä: https://envitecpolis.fi/helmet/tapahtumat/areena-tilaisuus-jokimaalla-13-12-2018/


Lisätietoja: Matti Arffman, Envitecpolis Oy, p. +358 44 783 1700, matti.arffman@envitecpolis.fi

Hallituksen kärkihanke HELMET – hevosenlanta menestystarinoiksi etsii käytännön ratkaisuja taloudellisempaan lannan käsittelyyn tavoitteenaan samalla hyödyntää entistä paremmin hevosenlannan ravinteet ja energia.

Hanketta toteuttaa Envitecpolis Oy,joka on suomalainen, biokaasun ja materiaalitehokkuuden asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Asiakkaitamme ovat ruokaketjun toimijat eli maatilat, elintarvikevalmistajat, ruokapalvelutoimijat sekä biohajoavan jätteen käsittelijät. Työmme tähtää aina asiakkaidemme kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseen. Tutustu tarkemmin www.envitecpolis.fi. Löydät meidät myös facebookista, twitteristä ja LinkedInistä.

Comments


bottom of page