top of page
  • Writer's pictureMika Arffman

EnvitecKuokka #7 annettiin Huutolan Tilan isännälle Markus Moilaselle


Moilasen Markuksessa on juuri sitä ennakkoluulottomuutta ja uteliaisuutta, jota edelläkävijä tarvitsee. Hän on rakentanut omalle maitotilalleen biokaasulaitoksen silloin, kun muut pitivät sitä vielä tulevaisuutena. Markus on näyttänyt tietä, että biokaasulaitos on maatilalle mahdollinen, kannattava ja toimiva ratkaisu. Omaa oppiaan hän haluaa antaa myös muiden käyttöön.


Vuonna 2010 alkukesästä Envitecpoliksen toimitusjohtaja Mika ja biokaasuasiantuntija Toni istuivat Iisalmen kaupungintalon edessä autossa ennen palaveria.


– Haastoin Tonia kysymyksillä ja ennen kaikkea sillä, onko mitään järkeä tarjota biokaasupalveluita, kun maatilasyötepohjaisia biokaasulaitoksia ei lähde rakenteille? Millä edellytyksillä hän lähtisi itse investoimaan biokaasulaitokseen? Tonin pohti hetken ja vastaus tuolloin oli, että kaikki edellytykset ovat olemassa, jos maatilallinen rakentaa laitoksen pääosin itse. Mika kertoo tuosta keskustelusta.


Sen perusteella maatilan biokaasupalvelut pysyivät osana Envitecpoliksen toimintaa. Yrityksen rooli vahvistui ja maatilallisten koulutuksesta tuli yksi toiminnan kulmakivistä. 2012 Toni oli kouluttujana Kajaanin ammattiopiston järjestämässä bioenergia-alan koulutuksessa. Siellä häntä haastoi pohdituilla kommenteillaan maatilallinen Suomussalmelta, joka oli käynyt tutustumassa Saksassa biokaasulaitoksiin. Jälkeenpäin Toni totesi, että johan oli kriittinen kaveri.


Tämä kaveri oli Markus Moilanen, joka kaikesta kriittisyydestään huolimatta tai juuri siitä syystä lähti rakentamaan itselleen omatoimisesti biokaasulaitoksen ”Koska minua kiinnosti se.” Oppimalla, omaksumalla, erehdyksien ja ratkaisujen kautta syntyi biokaasulaitos, joka edelleen tuottaa tilan sähköt ja lämmöt. Projektissa mukana oli vahvasti myös Markuksen vaimo Marja-Riitta Moilanen, jonka vastuulla on mm. laitokseen tarvittavien osien tilaaminen ja tilausneuvottelujen käyminen esimerkiksi Englantiin, Kiinaan ja muualle maailmalle.


Elokuussa 2013 Mika istui yrityksen hallituksen jäsenen Kari Pehkosen kanssa tämän toimistolla Kuopiossa ja kävi läpi biokaasualan tilannetta ja tuskaili tällä kertaa Karille, että investointeja vain ei tahdo syntyä.


– Kari kysyi minulta samoja kysymyksiä kuin minä 2010 Tonilta. Kun kerroin Karille Markuksesta, joka oli rakentanut biokaasulaitoksen itse, ja jonka suunnittelu- ja rakennusprojektin aikana olemme käyneet tiivistä ajatusten vaihtoa, Kari totesi ”Miksi sinä olet täällä minun luona? Jos minä olisin sinä, niin olisin Suomussalmella!” Mika kertoo.


– Tuon keskustelun pohjalta sovimme Tonin kanssa saman tien tapaamiseen Huutolaan Markuksen luo. Tästä käynnistyi tiivis yhteistyömme, jonka avulla saamme kokoajan maatilallisen arvokasta näkemystä, käyttökokemuksia biokaasulaitoksen toiminnasta ja voimme jakaa Markuksen hiljaista tietoa sekä hänen sanojensa mukaan ”oppirahoja, joita hän on saanut maksaa” omille asiakkaillemme, Mika summaa.


Comments


bottom of page