Envitecpolis sai tiimiinsä keväällä kaksi uutta jäsentä. Vaikka Hanna ja Alisa tulevat erilaisista taustoista erilaisiin työtehtäviin, Envitecpolikselle heidät houkutti yllättävän samanlaiset tekijät.
Alisa Pohjasmäki aloitti työt jr-järjestelmäasiantuntijana huhtikuun alussa ja Hanna Marttila jr-asiantuntijana kuun loppupuolella. Alisa opiskelee maisterivaiheessa Lappeenrannassa tuotantotaloutta pääaineenaan globaali innovaatio- ja teknologiajohtaminen ja sivuaineenaan ohjelmistotuotanto. Hannalla puolestaan on sosiaalialan koulutus ja hän on aiemmin työskennellyt lapsiperhepalveluiden parissa.
– Olin erittäin utelias Envitecpolista kohtaan, sillä tiesin, että yritys keskittyy vastuullisuuteen. Aihe kiehtoo minua ja halusin tietää, mitä kaikkea sen tiimoilla tapahtuu, Hanna kertoo.
Alisaa niin ikään kiinnosti Envitecpoliksen rooli vastuullisempien ratkaisujen kehittäjänä ja kestävyyden kirittäjänä.
– Tiesin, että Envitecpoliksella pääsen työskentelemään juuri niiden asioiden parissa, jotka veivät minut myös tuotantotalousopintojen pariin ja lisäksi pääsisin hyödyntämään teknistä osaamistani. Isona tekijänä vaakakupissa painoi se, että yrityksen tuote tuntui omalta. Olen mielelläni mukana tuomassa maailmaan lisää vastuullisuutta, Alisa kuvaa.
Myös Envitecpoliksen toimitusjohtaja Mika Arffman pitää työntekijän, yrityksen ja työyhteisön yhteensopivuutta ensisijaisen tärkeänä.
– Meille rekrytoinnissa olennaista on se, että löydämme ihmiset, joilla on työtehtävään soveltuvat edellytykset ja jotka sopivat meidän porukkaamme. Muuta osaamista voimme kartuttaa kouluttamalla ja perehdyttämällä, Mika toteaa.
Omista vahvuuksista tukea työtehtäviin
Alisan työhön Envitecpoliksella kuuluu muun muassa hiililaskennan automatisointiin liittyvät tehtävät. Uusi työ on tuonut mukanaan käytännön oppeja, mutta myös oivalluksen siitä, että sopivassa yrityksessä opinnoista voi olla hyötyä monella tasolla.
– Tietotekniikan osaamisestani on paljon apua automatisoinnin kehittämisessä, sillä ymmärrän sekä koodaajien tekemistä että heidän kieltään. Pääsin heti alussa mukaan myös hiilijalanjälkilaskentaan ja vaikka laskenta on tullut vastaan opinnoissakin, vasta konkretian kautta siitä saa todellisen otteen, Alisa selittää.
Vaikka Hannan tausta on täysin toisella alalla, myös hän uskoo loogisen päättelykykynsä, sosiaalisten taitojensa sekä mukanaan kulkevan työn tekemisen asenteen olevan toimiva yhdistelmä kestävyyspalvelujen ja mallintamisen työtehtävissään:
– Ihmistaidoista on hyötyä monenlaisissa tehtävissä, myös Envitecpoliksella, koska olemme tekemisissä ruokaketjun kanssa ja ihmiset ovat mukana sen joka vaiheessa. Loogista ajattelukykyä tarvitaan niin ikään kaikissa työvaiheissa.
Etänä mutta yhdessä
Etätyömahdollisuus helpotti Lappeenrannassa asuvan Alisan sekä Kouvolan ja Hämeenlinnan väliä kulkevan Hannan hakupäätöstä, mutta etäilyä ei ole koettu haasteeksi työyhteisöön solahtamisessakaan.
– Työt lähtivät vauhdilla käyntiin ja pääsin heti mukaan niin sanotusti oikeisiin töihin, Hanna naurahtaa. Siinä suurena apuna on ollut se, että porukka on ottanut hyvin vastaan ja kannustanut tekemisessä.
Myös Alisa kokee päässeensä hyvän perehdytyksen tukemana vauhdikkaasti sisälle sekä töihin että työyhteisöön.
– Tykkään analyyttisen asiantuntijatyön ja sosiaalisuuden yhdistelmästä. Vaikka olen etätöissä, en ole jäänyt yksin. Koska minut on otettu nopeasti mukaan todellisiin projekteihin, olen päässyt heti näyttämään osaamistani ja on syntynyt mukava tunne siitä, että olen jo tuottanut arvoa yritykselle. Tästä on hyvä jatkaa, Alisa hymyilee.
Tervetuloa taloon Alisa ja Hanna!
Comments