05.04.2017
Toni Leinonen
Eräs viljelijä sanoi minulle taannoin, että oli kuullut radiosta tuotantotalouden insinöörin puhuvan maataloudesta. Insinööri oli todennut, että maataloudessa pitäisi tarkastella osaoptimoinnin sijasta kokonaisuutta, jolloin saadaan oikea kuva kannattavuudesta. Minäkin, tuotantotalouden insinöörinä, ymmärrän yskän!
Myös Etelä-Savossa asia puhuttaa. Olen keskustellut useaan otteeseen muun muassa Rantasalmen tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Tolvasen kanssa asiasta. Mikon mukaan on tärkeää laskea tarkemmin, mihin eurot tuotannossa hukkuvat. Ja ennen kaikkea todellisilla ja toteutuneilla kustannuksilla. Mitä voisi vielä tehostaa, missä säästää? Mihin oma työaika kannattaa käyttää? Missä on piilokustannuksia? Mikä kannattaa ja mikä ei?
Nykyään puhutaan paljon ravinteiden käytön tehostamisesta ja kierrätyksestä. Samalla unohdetaan liian usein puhua rahasta. Kävin 15.3. Mikkelissä ProAgrian Maan viljavuus -kevätinfossa, jossa puhui viljelijä ja neuvoja Tuomas Mattila. Yksi parhaimpia luentoja, joita olen koskaan kuullut aiheesta. Tuomas puhui maan kasvukunnon merkityksestä. Luennon teemana ollut sanahirviö kationinvaihtokapasiteetti muuttui Tuomaksen käsittelyssä ymmärrettäväksi ja sen huomioiminen ennen kaikkea kannattavaksi. Paljonko maksaa investoida pellon hyvään kasvukuntoon, sekä miten ja kuinka monin verroin se maksaa itsensä takaisin ajan myötä? Tuomas laski ja osoitti asian euroina fläppitaululla. Se vakuutti minut ja koko yleisön siitä, mikä kannattaa ja mikä ei.
Ravinteisiin ja rahaan liittyy myös keskustelu eri ravinteiden arvottamisen haasteista. Mikä on oikein ja mikä väärin? Siihen voin vain todeta, että laskeminen kannattaa tässäkin. Laskemalla tilan kustannusrakenteen auki tarkemmin saat vertailupohjaa ravinteiden arvolle. Laskeminen voi tuntua monimutkaiselta, muuttujia on paljon ja tarkastelunäkökulmia monia, mutta kokeilepa huviksesi, niin saatat yllättyä!
Apua laskentaan löydät myös meiltä Maanosaajasta, josta löydät esimerkiksi tuon Tuomas Mattilan luennon ja yli 150 videota, joilla parantaa tilasi kannattavuutta maaperän, ravinteiden ja energian keinoin. Tule siis tutustumaan maanosaaja.fi ja rekisteröidy materiaalipankin käyttäjäksi, seuraa meitä Facebookissa ja ota yhteyttä, niin löydät uusia keinoja kannattavuuden parantamiseen tilallasi!
Palatakseni jutun alkuun, miten sinä ymmärsit otsikon kysymyksen ja mitä mieltä olet? Voiko maatilalla laskea kustannuksia?
Kirjoittaja on Toni Leinonen, joka toteuttaa Envitecpolis Oy:n hanketta Resurssitehokas Maanosaaja. Tonilla on jo lähes 10 vuoden kokemus Maanosaajan toiminnasta ja maatilojen kannattavuuden parantamisesta.
Tutustu tarkemmin Maanosaaja-palveluun >>
tai ota yhteyttä
Toni Leinonen 044 330 1443 toni.leinonen (@) envitecpolis.fi
Comments