top of page
  • Writer's picturePiia Kattelus-Kilpeläinen

”Maitotilojen keskiluokka on vähentynyt”


Johtava asiantuntija Toni Leinonen Envitecpolikselta näkee, että maatalouden rahoituksen tarve kasvaa tilakokojen kasvaessa.

Envitecpolis Oy:n johtavan asiantuntijan Toni Leinosen oma ja yrityksen kokemus on, että talouden osalta maitotilojen jakautuminen hyviin ja heikkoihin eli polarisoituminen on suurta.


- Havainto on, että niin sanottu keskiluokka on vähentynyt. Myös maatalousyrittäjien talousosaamisessa on suurta vaihtelua ja se näkyy suoraan tilojen toiminnassa.


Leinosen mukaan lainanantajan näkökulmasta maatalouden tilanne on sellainen, että yksiköt ovat suurempia ja rahoituksen tarve kasvaa. Samalla ongelmaluottoja on pankkien näkökulmasta enemmän, jolloin tarvitaan joustoja ja lainojen järjestelyjä.


-  Velkarasitus on jollain tiloilla suuri, kun uutta investointia pitäisi ryhtyä tekemään, on vanhat lainat vielä maksamatta, hän kuvaa.


Envitecpolisilla on huomattu, että viljelijöiden on rahoitusta pankilta hakiessaan entistä paremmin pystyttävä perustelemaan, että suunnitelmat ovat realistisia aivan tuotannon tasolta alkaen.


Taksonomia ja rahoitus


Miten EU:n taksonomia-asetus näkyy tiloilla ja niiden rahoituksen hankinnassa?


-  Rahoittajapuolella vihreitä lainoja jo myönnetään, jolloin taksonomiatavoitteiden toteutuminen näkyy lainoissa ja niiden marginaaleissa.


Maataloudessa taksonomia-asetus ei vielä itsessään ole voimassa, mutta Leinosen mukaan elintarvikealan yrityksissä on siihen jo valmistauduttu. Maitotaloudessa on otettu jo esiin päästöjen vähentämisen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen tavoitteet. Esimerkiksi Arla-ryhmän tiloilla on tehty hiililaskentaa ja biodiversiteettitarkasteluja.


-  Osa edelläkävijäviljelijöistä on jo omaehtoisesti valmistautunut taksonomiaan. Kun he tekevät liiketoimintasuunnitelmia ja rahoitushakemuksia, hiililaskennan ja biodiversiteettitarkastelun tiedot ovat niissä mukana, hän sanoo.


Tuomas Koivuniemi, teksti


Artikkeli on julkaistu alunperin Maitoa Suomesta-lehdessä 4/2023. Lue juttu kokonaisuudessaan tästä >>> https://issuu.com/arlaoy/docs/maitoa_suomesta_4_2023


Comments


bottom of page