top of page
  • Writer's pictureMika Arffman

Maatilan biokaasulaitoksen avajaiset Vimpelissä 1.11.

Tervetuloa 1.11. tutustumaan uuteen biokaasulaitokseen Maija Kyrönlahden ja Tuomo Latvalan maatilalle.


Paikka: luomumaitotila Hietakorpi ay, Peltokankaantie 735, 62880 Vimpeli

Aika: torstaina 1.11. klo 10-15


Biokaasulaitos: Demeca Oy:n Metaenergia Kiintomädätys® -laitos

Päivän aikana pääset tutustumaan biokaasulaitokseen sekä keskustelemaan biokaasusta laitoksen tilaajien, rakentajien ja muiden biokaasuasiantuntijoiden kanssa.


Katso täältä miten rakentaminen eteni ja miltä laitos näyttää: https://youtu.be/GbuopV26K30

Biokaasulaitoksen kannattavuus rakentuu tapauskohtaisesti


Hietakorpi ay on luomumaitotila. Uusi biokaasulaitos pienentää vuodessa tilan sähkölaskua n. 25 000 € ja lämpölaskua n. 10 000 €. Biokaasutuotannon raaka-aineena on lehmän lanta sekä syötäväksi kelpaamaton rehu. Biokaasuprosessin jälkeen jäljelle jäävä rejekti sisältää edelleen kaikki lannan ravinteet, mutta ne ovat helpommin kasvien hyödynnettävissä. Juoksevuutensa vuoksi rejekti on helpommin levitettävissä peltoon ja koska se ei haise, voidaan sitä hyödyntää myös niillä pelloilla, joille lietelantaa ei ole voitu levittää hajuhaittojen vuoksi. Parempi lannoitevaikutus tuo tilalle vuosittain n. 10 000 € säästöt.


– Jokaisen kohteen, oli kyseessä sitten yksittäinen maatila, maatilaryhmä tai teollisuuslaitos, kannattavuus tarkastellaan aina tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat suorien kustannusten, kuten sähkön, lämmön ja mahdollisen liikennepolttoaine käytön lisäksi useat tapauskohtaiset asiat. Miten laitokselle suunniteltu raaka-aine käsitellään nyt? Syntyykö siitä kustannuksia? Voidaanko lantaa levittää pelloille, joille aikaisemmin on hankittu ostolannoitetta? Onko lähistöllä tahoja, jotka haluavat toimittaa raaka-ainetta tai vastaanottaa lopputuotteita? Voidaanko siitä saada lisäansaintaa? summaa johtava biokaasuasiantuntija Toni Taavitsainen.


– Aina lähtökohtana investoinnin eteenpäin viemiselle on kuitenkin takaisinmaksuaika, joka asiakkaasta itsestään tuntuu kannattavalta. Tässä kohteessa biokaasulaitoksen takaisinmaksuaika on 8,5 vuotta, hän jatkaa.


Biokaasulaitoksilla kilpailukykyä ja omavaraisuutta


Tila kokojen kasvaessa ja teknologian kehittyessä biokaasulaitosinvestoinneista on tullut yhä useammalle maatilalle kannattava. Myös halu lisätä tilan omavaraisuutta sähkön ja lämmön suhteen on lisännyt tilojen mielenkiintoa omaa biokaasulaitosta kohtaan.


– Meillä on tällä hetkellä aktiivisesti työn alla yli 100 eri vaiheissa olevaa biokaasulaitoskohdetta. Näistä suurin osa on maatilakohteita, mutta mukana on myös yhteislaitoksia ja elintarviketeollisuuden kohteita, kertoo Envitecpolis Oy:n toimitusjohtaja Mika Arffman.


– Jos nämä kaikki 100 kohdetta toteutuisivat, investointien arvo olisi noin 70 miljoonaa euroa ja laitoksilla tuotettaisiin vuosittain 165 000 megawattituntia energiaa, Mika Arffman jatkaa.


Mikäli kaikki näissä laitoksissa syntyvä kaasu jalostettaisiin liikennepolttoaineeksi, riittäisi se n. 14 000 autolle vuodessa. Se olisi jo hyvä siivu hallituksen tavoitteeseen, joka on 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä.


Hietakorpi ay:n avajaisissa voit syventyä biokaasulaitoksen kannattavuuteen, luvituksiin ja rahoitusvaihtoehtoihin


Tule jatkamaan keskustelua myös Mikan ja Tonin kanssa Hietakorpi ay:n avajaisiin. Kuulet, miten tässä kohteessa sujuivat kannattavuuden määrittäminen, investointituen hakeminen, luvitukset ja keskustelut viranomaisten kanssa.


Lisätietoa tapahtumasta ja biokaasulaitoksen tunnuslukuja löydät tästä linkistä: https://info.demeca.fi/mautic/hietakorpi-ay-biokaasulaitoksen-avoimet-ovet-1112018Envitecpolis on suomalainen, biokaasun ja materiaalitehokkuuden asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Asiakkaitamme ovat ruokaketjun toimijat eli maatilat, elintarvikevalmistajat, ruokapalvelutoimijat sekä biohajoavan jätteen käsittelijät. Työmme tähtää aina asiakkaidemme kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseen. Tutustu tarkemmin www.envitecpolis.fi. Löydät meidät myös facebookista, twitteristä ja LinkedInistä.

Maatilan biokaasu-uutisissa pysyt parhaiten mukana liittymällä Kaasua maatilalta -facebookryhmään.

Commentaires


bottom of page