top of page
  • Writer's picturePiia Kattelus-Kilpeläinen

Envitecpolis mukana maatalousylioppilaiden matkassa Ruotsissa


Sampsalaiset maatalouskonevalmistaja Väderstadin tehdaskierroksen päätteeksi.

Maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa ry teki maaliskuun alussa excursion Ruotsiin. Envitecpolis oli mukana sponsoroimassa ja mahdollistamassa opiskelijoiden matkaa. Alta voit lukea Lauri Ollilan kirjoittaman matkakertomuksen Helsingin Yliopiston maataloustieteiden opiskelijoiden matkasta.


Laivamme lähti Turun Satamasta kohti Tukholmaa sunnuntaina 3.3. mukanaan bussilastillinen meitä maatalousylioppilaita. Meitä odotti viikon mittainen tutustuminen länsinaapurimme maatalouteen. Olimme saaneet sovittua mielenkiintoisia vierailukohteita ja tiedossa olisi hieno lenkki ympäri Ruotsin eteläosia, missä maaliskuun alussa viljelijät valmistautuivat jo kovaa vauhtia kevään kylvöihin.


Maanantai


Maanantai-aamuna saavuimme satamaan. Kun kaikki matkalaiset oli saatu istutettua linja-autoon, lähdimme kohti excursion ensimmäistä kohdetta maatalouskonevalmistaja Väderstadia. Väderstadilla meitä odottivat kattava katsaus yrityksen historiaan, nykyiseen liiketoimintaan ja tämänhetkisiin kehityssuuntiin. Pääsimme myös tutustumaan Väderstadin koneiden syntyyn tehdaskierroksella.


Väderstadilta matka jatkui iltapäivällä kohti ensimmäistä tilakohdetta, joka oli Odensvin kunnassa sijaitseva Ogestadin maitotila. Kolmen veljeksen pyörittämään tilakokonaisuuteen kuului kolme tilakeskusta ja noin 1500 lehmää. Veljekset esittelivät meille laajasti ajatusmaailmaansa maidontuotannon ympärillä ja toimintamallia, jolle heidän liiketoimintansa oli rakennettu. Mielenkiintoisen tilavierailun jälkeen suuntasimme yöpymään Vimmerbyhyn.


Tiistai


Tiistai-aamu alkoi taas yritysesittelyllä, kun suuntasimme HKScanin teurastamolle Kristianstadiin. 700 työntekijän tuotantolaitos on HKScanin suurin sikojen teurastus- ja leikkauslaitos. Tehtaan toiminnan lisäksi saimme katsauksen Ruotsin lihamarkkinoihin ja sianlihantuotantoon.


Kristianstadista jatkoimme lounaan jälkeen lähellä sijaitsevalle Åhus Gröntille, jossa pääsimme tutustumaan suuren mittakaavan vihannesviljelyyn. Noin tuhannella hehtaarilla vihanneksia kasvattavalla tilalla pääsimme tutustumaan pakkaamotiloihin ja kuulemaan suuren mittakaavan erikoiskasvinviljelystä. Tilalla olivat jo kevättyötkin käynnistyneet! Päivän viimeisestä kohteesta jatkoimme matkaa Lundin kaupunkiin ja matkalla maisemat avartuivatkin Skånen laakeille peltoaukeille.



Perehtymistä Ruotsalaiseen vihannestuotantoon Åhus Gröntillä.

Keskiviikko


Lundista jatkoimme keskiviikkona Tågarpiin Västergårdin tilalle. Tilalla saimme esittelyn kasvinviljelytilan toiminnoista. Tilan siemenpakkaamolla pakataan jopa viistoista prosenttia koko Ruotsin kylvösiemenestä. Lisäksi tilalla pelletoidaan olkia hevosten kuivikkeeksi.


Västergårdista jatkoimme lyhyen siirtymän Lantmännenin kasvinjalostuslaitokselle Svalöviin, jossa on harjoitettu kasvinjalostusta jo vuodesta 1886. Pääsimme tutustumaan Lantmännenin lajikejalostukseen ja heidän käyttämäänsä uusimpaan kasvinjalostusteknologiaan. Päivä jatkui siirtymisellä Göteborgiin majapaikkaamme, mutta illalla pääsimme vielä tutustumaan paikallisen Wine Mechanicsin toimintaan viininmaistelussa, jonka yhteydessä pääsimme kuulemaan kaupunkiympäristössä toimivasta viinintuotannosta.


Torstai


Torstaina liikahdimme Göteborgista ensimmäiseksi Vadsbo Mjölk och Biogasin tiluksille. Saimme ensin kierroksen 7 viljelijän ja Gasumin yhteisomisteiselle biokaasulaitokselle, jossa 2 reaktoria tuottaa lietelannoista noin 18 GWh biokaasua vuodessa. Biokaasulaitokselta jatkoimme muutaman kilometrin päähän tilojen yhteiselle maitotilalle, jonka lietteet pumpataan suoraan biokaasulaitokselle. Saimme vielä tilakierroksen lähes 1400 lehmän tilalla, jossa lehmät lypsetään karusellilla kolmesti päivässä.


Matkamme jatkui Storkilan luomutilalle, joka valmistaa Ekoväxin luomulannoitteet. Tilalle tuodaan Suomestakin luujauhoa lannoitteiden raaka-aineeksi. Ekoväxin jälkeen toteutimme Ruotsin matkailun pakollisen osuuden – pysähdyimme lounaalle Ikeaan. Matka jatkui Landebergan tilalle. Tilalla pääsimme tutustumaan tilan monipuoliseen historiaan, kananmunantuotantoon ja tilamyymälään. Opimme myös tuotteiden brändäyksestä ja toimitusketjun järjestelyistä aina tilalta kaupan hyllylle. Yöksi jatkoimme Upsalaan, jossa pääsimme viettämään iltaa opiskelijakollegoiden kanssa SLU:sta (Svenska lantbruksuniversitetet).



Sampsalaiset tutustumassa biokaasuntuotantoon Vadsbo Mjölk och Biogasin tiluksilla.

Perjantai


Matkan päätöspäivä perjantai aloitettiin DeLavalin Hamran tilalta. Hamran tila on DeLavalin esittely-, koulutus- ja tutkimustila. Pääsimme tutustumaan niin DeLavalin yritystarinaan, uusiin innovaatioihin kuin Hamran lypsykarjatilan toimintaan. Vierailun jälkeen osoittikin bussin nokka kohti Tukholmaa, jossa suuntasimme satamaan ja paluumatka Suomeen alkoi.

Matkan aikana pääsimme näkemään hienoja kohteita ja oppimaan menetelmistä ja näkökulmista, joiden kautta länsinaapurissamme maataloutta katsotaan.


Excursio antoi kaikille osallistujille paljon oppia ja unohtumattomia kokemuksia, ja tahdommekin esittää suurimmat kiitoksemme sponsoreillemme. Ilman teitä matkamme Ruotsiin ei olisi onnistunut!


Teksti ja kuvat: Lauri Ollila


Vadsbo Mjölk och Biogasin tiluksilla kaksi reaktoria tuottaa lietelannoista noin 18 GWh biokaasua vuodessa.


bottom of page