top of page
  • Writer's picturePiia Kattelus-Kilpeläinen

Maatalousylioppilaiden matkassa Karjalassa


Envitecpolis oli mukana sponsoroimassa Sampsa ry:n maakuntamatkaa.
Huhtikuun alussa Helsingin Yliopiston maataloustieteiden opiskelijat tekivät perinteisen maakuntamatkan. Tänä keväänä Maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa ry suuntasi Etelä- ja Pohjois-Karjalaan. Envitecpolis oli mukana mahdollistamassa matkaa tänäkin vuonna! Alta voit lukea Lauri Ollilan kirjoittaman matkakertomuksen maatalousylioppilaiden reissusta.

Tiistai


Matkamme alkoi Latokartanon ylioppilaskylän pihasta pääsiäisen jälkeen tiistaina 2.4. Ennen aamu viittä oli bussillinen sampsalaisia lastattuna pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme TT Matkat Oy:n linja-auton kyytiin, joka lähti viimeistä kertaa kuljettamaan meitä maakuntamatkalle yli kymmenen vuoden yhteistyön päätteeksi.


Aamuhämärissä suunnaksi otettiin Etelä-Karjala ja ensimmäisenä kohteenamme oli Stora Enson Imatran tehtaat. Saimme kattavan esittelyn Imatran tehtaan toiminnasta sekä kierroksen tehdasalueella. Tehdaskierroksen jälkeen saimme vielä Stora Enson tiloissa agronomi Juuso Joonan esittelyn hänen isännöimästään Tyynelän Tilasta sekä Soilfoodin toiminnasta.


Tämän jälkeen matkamme jatkui Imatran kaupunkikierroksen kautta Ollukka Oy:n tilalle, jossa saimme kierroksen tilalla ja kuulemaan Lean-johtamisesta ja vahvasti työtehokkuuteen panostavasta tilanpidosta. Illalla saimme vielä esittelyn Parikkalalaisen Toivolan tilan mangalitza - sikojen kasvatuksesta ennen kuin jatkoimme yöpaikkaamme Rautjärvelle Innasennurkan - Kaljusenkylän kyläyhdistyksen tiloihin.


Keskiviikko


Keskiviikkoaamumme alkoi siirtymisellä Pohjois-Karjalan puolelle ja Pyhäselän pakkaamolle Joensuuhun. Jouko ja Touko Laukkasen luotsaamalla Tilasiemen-pakkaamolla pääsimme tutustumaan siementuotantoon ja pakkaamon toimintaan. Siemenpakkaamolta jatkoimme John Deeren Joensuun tehtaalle tutustumaan metsäkoneiden valmistukseen.


Tehdaskierroksen jälkeen jatkoimme Joensuun kaupunkikierrokselle oppaan johdolla ja kierroksen päätimme MTK Pohjois-Karjalan järjestämään paneelikeskusteluun, jonka teemana toimi ”Tulevaisuuden maatalous Itä-Suomessa”. Mielenkiintoisen paneelikeskustelun jälkeen jatkoimme majoitukseemme Särkivaaran kylätalolle.


Kohti Pyhäselän pakkaamon tiloja.

Torstai


Aamun valjetessa siirryimme Liperiin tutustumaan Nenore Oy:n naudanlihantuotantoon. Tilakierroksella pääsimme tutustumaan tilan 2000-päisen karjankasvatukseen ja tilan johtamiseen.


Matkamme jatkui seuraavaksi ihailemaan Kolin uhkeita maisemia. Kolin auringosta jatkoimme Juukaan matkanjohtajamme kotitilalle Alapihan tilalle. Tilalla on peltoviljelyn lisäksi sikataloutta sekä puutarha- ja kesäkukkamyymälä. Torstain päätteeksi matkasimme vielä Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukseen, jossa saimme Porokylän leipomon toiminnan sekä Pielisen bion biokaasulaitoshankkeen esittelyn. Ennen siirtymistä majoitukseen Savikylän maamiesseuran talolle pääsimme vielä saunomaan matkailukeskuksen saunalle.



Sampsalaiset Ukko-Kolin huipulla.

Perjantai


Perjantain aloitimme tilavierailulla Hannu Gröhnin kahden robotin lypsykarjatilalle Nurmekseen. Gröhnille toimitettiin myös Tekniikka-Agraarien saunakerhon muistaminen kiitoksena osallistumisesta saunakerhon kärrysaunan rakentamiseen.


Aamupäivämme jatkui Lieksaan Meriläisen marjatilalle, jossa pääsimme tutustumaan mansikan, mustaherukan, vadelman ja omenan viljelyyn. Mansikantaimet olivat tilalla jo hyvässä kasvussa kasvihuoneissa odottamassa siirtoa kasvutunneleihin.


Lounaan jälkeen jatkoimme taivaltamme Tohmajärvelle Sirolan Lammastilalle, jossa pääsimme kuulemaan Oxford down -lammasrodun jalostuksesta ja karitsanlihantuotannosta. Luomutilalla kovin karitsointisesonki alkoi olla loppupuolella ja matkalaisia tervehtikin koko joukko tämän kevään karitsoja.


Lammastilalta jatkoimme vielä illan viimeiseen kohteeseen Tokki Oy:lle, joka maahantuo ja myy karjakalusteita joka lähtöön. Agronomi Sampo Rauman luotsaamaan yritykseen saimme innokkaan vastaanoton ja pääsimme tutustumaan yrityksen historiaan sekä tuotteisiin ja jopa keksimään niille uusia käyttötarkoituksia. Viimeistä yötämme Karjalassa siirryimme viettämään Rantalan koululle Kiteelle.


Tutustumassa Tokki Oy:n tuotteisiin.

Lauantai


Päätöspäivän aamun saimme aloittaa vierailulla Kiteen BioKymppi Oy:n biokaasulaitokselle. Jo vuodesta 2010 uusiutuvaa biokaasua tuottaneella laitoksella saimme kattavan kierroksen ja pääsimme tutustumaan lähietäisyydeltä biokaasulaitoksen teknologiaan.


Biokaasulaitokselta jatkoimme Koivikon kartanolle, jossa pääsimme tutustumaan noin 140 lehmän luomumaitotilaan ja sen monipuolisiin toimintoihin. Lounasta pääsimme nauttimaan kartanon päärakennukseen Koivikon Kievariin.


Kiteeltä jatkoimme matkaamme palaten Etelä-Karjalan puolelle, jossa pysähdyimme vierailulle Iloisen Pässin Maalaispuotiin, joka myy paikallisia tuotteita Kuutostien varrella Parikkalassa. Matkamme viimeisessä kohteessa Mätön Sillä Sipulissa pääsimme vielä kuulemaan Suomessa varsin harvinaisesta valkosipulin viljelystä. Ruokolahdella sijaitsevalta tilalta olikin aika kääntää linja-auton nokka kohti Helsingin Viikkiä.


Saapuessamme lauantai-iltana Viikkiin oli matkaväsymys käsinkosketeltavaa, mutta viikon aikana matkaan oli kuitenkin tarttunut paljon mielenkiintoista oppia erilaisilta tiloilta ja yrityksiltä – unohtamatta Karjalan paikallistuntemusta. Tahdommekin suuresti kiittää kaikkia sponsoreitamme maakuntamatkan mahdollistamisesta!

Teksti ja kuvat: Lauri Ollila


bottom of page