Yrityksemme sai topakan myyjävahvistuksen, kun juuri agrologiksi valmistunut Elena Suomela tuli tiimiimme. Eläinrakas ja maataloudelle sydämensä menettänyt Elena on toiminut aikaisemmin eläinkaupan yrittäjänä, kunnes perhe-elämän ja yrittäjyyden yhteensovittaminen sai tekemään päätöksen yrityksen myymisestä. Eläinten parissa olemisesta Elena ei kuitenkaan luopunut, vaan kouluttautui oppisopimuksella lomittajaksi ja sen jälkeen jatkoi opintojaan agrologiksi. Tutustu Elenaan tarkemmin ja lue alta hänen mietteitään biokaasun tuomista mahdollisuuksista maatiloille ja yrityksestämme.
EnvitecBiokaasu Blogi
Elena Suomela
”En puhu insinöörikieltä, mutta ymmärrän viljelijöitä ja keskusteluyhteys heidän kanssaan on minulle erittäin luonteva”
Lapsuuden toiveammattini oli eläinlääkäri. Ajattelin aina, että siinä yhdistyisivät ihana maaseutu, viljelijät sekä eläimet. Asiaan vaikutti mummolan lypsykarjatila, jolla vietin paljon aikaani. Karkasin aina navettaan. Oli lupa tahi ei, niin minut löysi aina navetasta rapsuttelemasta vasikoita tai ruokkimasta lehmiä. Kun lehmiä ei voinut viedä kaupunkiin mukaan, ostin kanin ja nyt niitä on useampi kymmenen. Kasvatan niitä niin lemmikki- kuin myös tuotantomielessä.
Opiskeluaikoina tajusin, etteivät kemianopinnot olleet minua varten, minkä vuoksi eläinlääkärin ammatti sai jäädä ja ajauduin kaupan alalle. Ja sillä tiellä pysyin reilut 15 vuotta esimiestehtävissä sekä yrittäjänä, kunnes veri veti takaisin tuotantoeläinten pariin. Työskentelin pari vuotta oppisopimuksella lypsykarjatilalla ja samalla opiskelin tuotantoeläinalaa. Opintojen päättyessä jatkoin suoraan ammattikorkeakouluun agrologi-linjalle ja tänä keväänä opinnot tulivat päätökseen. Opintoni painottuivat biotalouteen ja siellä etenkin uusiutuvaan energiaan. Opintojeni aikana olen pitänyt kiinni siitä, että toimin viljelijälähtöisesti. Opinnäytetyöni liittyykin viljelijöiden jaksamiseen sekä tämän hetken taloudellisiin haasteisiin kotimaisessa alkutuotannossa.
Tämänhetkinen tilanne maatalouden osalta on haastava. Jokaisen yrittäjän on tehtävä kauaskantoiset suunnitelmat, joilla maatalousyritys kehittyy ja muuttuu maailman mukana. Yksikkökoot kasvavat sekä kustannukset nousevat mutta tuottajahinnat junnaavat paikallaan. Jos hintoja ei saa nostettua korkeammaksi, on tilan sisäisessä tarkastelussa otettava harppaus kohti kustannus- sekä energiatehokasta huomista. Etenkin kotieläintilojen sähkön- ja lämmönkulutus on korkealla läpi vuoden, mikä heikentää kannattavuutta entisestään. Kuinka moni viljelijä on laskettanut vaihtoehtoisia energiamuotoja? Kuinka moni on ajatellut vakavissaan energiaomavaraisuutta?
Näillä mietteillä erikoistumisharjoittelupaikka Envitecpolis Oy:ssä tuntui heti omalta. Harjoittelun aikana olen saanut olla osana yrityksen biokaasutiimiä Maatilan Startin myynnissä. Se on ollut aivan mahtavaa puuhaa, ja viljelijät olivat suurimmaksi osaksi erittäin kiinnostuneita sekä aidosti innostuneita biokaasun tuomista hyödyistä.
Envitecpoliksella työympäristö on erilainen, positiivisessa mielessä. Hyvin nuorekas, innovatiivinen sekä huumorintajuinen ympäristö poikii paljon ideoita, joita joinakin päivinä pursuili vielä illallakin päässä. Tuntui että kaikki ne koulun kurssit, joissa sai olla ideoiden vietävänä, purkautuivat nyt mitä eriskummallisimpiin muotoihin harjoitteluelämään liittyen. Itse viihtyvyyden kannalta en löytänyt moitittavaa, suosittelen harjoittelupaikkaa muillekin innokkaille ja reippaille opiskelijoille. Uskoisin myös, että yritys on ollut tyytyväinen harjoitteluajan panokseeni, tästä kiitoksena yhteistyö jatkui työsopimuksen muodossa. Minä en ehkä puhu insinöörikieltä kovin hyvin, ammattitermit ja sanasto on välillä hukassa, mutta ymmärrän viljelijöitä ja keskusteluyhteys heidän kanssaan on minulle erittäin luonteva.
Keskustelut, joita olen tässä kevään aikana saanut käydä erilaisten viljelijöiden kanssa, ovat olleet hedelmällisiä sekä opettavaisia niin minulle kuin toivottavasti myös viljelijöille. Mahtavinta on ollut huomata, kuinka kiireinen viljelijä haluaa kuunnella ja uhrata työaikaansa tärkeän, yritystään hyödyttävän asian kuuntelemiseen. Keskusteluita käydessä olen huomannut, kuinka heillä on ehkä jo aiemmin ollut jonkinlainen ajatus biokaasusta, mutta se on hautautunut johonkin alitajunnan syövereihin arjen keskellä. Yhdessä rupatellessamme tuo kiinnostus on kasvanut ja halu selvittää biokaasulaitoksen kannattavuus omalle maatilalle on syttynyt ja Maatilan Startti, jonka tila voi toteuttaa Neuvo2020 -tuella, on ollut hyvä väline lähteä asia selvittämään.
Biokaasu on yksi mahdollisuus parantaa tilan kannattavuutta ja omavaraisuutta. Niinpä sen kannattavuus omalla tilalla kannattaa ehdottomasti selvittää ja minä autan mielelläni asiassa eteenpäin. Otapa siis yhteyttä, niin otetaan homma hoidettavaksi.
Elena Suomela
p. 040 568 8237 elena.suomela(at)envitecpolis.fi
Kirjoittaja on juuri valmistunut, biotalouteen erikoistunut agrologi, joka suoritti erikoistumisharjoittelunsa Envitecpolis Oy:ssä. Harjoittelun päätyttyä hän siirtyi yrityksen työntekijäksi biokaasupalveluiden myyntitiimiin.
Comments