17.4.2020
”Ei ole kannattavaa”, usein todetaan, kun kysyn aurinkosähkön käytöstä maatiloilla. Mistä sitä tietää, jos asiaa ei ole oikeasti laskenut tai laskettanut? Nykypäivän aurinkosähköjärjestelmät ovat erittäin kilpailukykyisiä niin hinnaltaan kuin myös tuotoiltaan. Kysynnän myötä kilpailu kiristyy ja järjestelmien hinnat ovat tippuneet viimeisen viiden vuoden aikana jopa puoleen. Tämän vuoksi meidän aurinkotiimissäkin on pitänyt kiirettä, kun yhä useampi viljelijä haluaa selvittää aurinkosähkön hyödynnettävyyden tilallaan. Suurimpana asiakasryhmänämme ovat olleet lypsykarjatilat, mutta millä tahansa tuotantoeläintilalla kannattavuus voi olla kohdallaan.
Kannattavuus
Mistä se kannattavuus sitten muodostuu? Aurinkosähkön ehdottomasti parhaimpina puolina on selkeä tuotto maaliskuulta lokakuulle sekä huoltovapaus. Yleisesti järjestelmien elinkaari on pitkä, invertterien toimivuus hyvä ja paneelien tehontuotto useita kymmeniä vuosia. Kannattavuutta kun aletaan tarkastelemaan, tulee ottaa huomioon, että talviaikaan järjestelmä tuottaa sähköä heikosti. Tuotantoeläin tiloilla kannattavuus on helpompi saavuttaa. Automaatiolypsytiloilla lehmät käyvät läpi vuorokauden lypsyllä, eli sähkönkulutusta on läpi vuorokauden, myös kesäpäivinä. Sika – ja siipikarjatiloilla ilmastointi ja ruokintakoneet kuluttavat sähköä myös kesäpäivinä. Tällaiset kohteet ovat potentiaalisimpia aurinkosähkön kannalta. Toki investointi on kannattava monelle muukin tuotantosuunnalle, kun sähkön tarvetta on vuoden ympäri. Myös sähkönhinnalla on merkitystä, mitä kalliimpi kesäajan sähkö ja siirto, sitä paremman kannattavuuden saat aurinkosähköinvestoinnillesi.
Koko ja sijoittelu
Järjestelmän kokoluokka tulee mitoittaa niin, että mahdollisimman vähän sähköä syötetään verkkoon. Sillä sähkön myyntihinta on sen verran matala, että mitä mitä paremmin saat hyödynnettyä tuotettavan sähkön itse, sen kannattavampi on järjestelmä. Tämän vuoksi järjestelmää ei kannata ylimitoittaa vaan löytää omalle tilalle, omaan kulutukseen sopiva kokoluokka ja tietenkin asennuspaikka. Asennuspaikan valintaan vaikuttavat niin kulutuskäyrät kuin potentiaaliset katot ja maa-asennuksessa alueet, mihin paneelit voidaan asentaa. Meillä aurinkotiimissä usein korjataan käsityksiä siitä, että paneelit tulisi aina sijoittaa etelään. Mikäli kyseessä on vaikka asemalypsytila, ovat suurimmat sähkönkulutusajankohdat yleensä aamupäivällä ja alkuillasta. Näin ollen paneelit kannattaisi sijoittaa niin, että tuottoa tulee silloin kun kulutuskin on korkeimmillaan. Etelään suuntautuvilla paneeleilla saadaan yleensä paras vuosituotto, mutta on tärkeää huomioida myös kulutusprofiili.
Varmuutta ja omavaraisuutta
Etenkin näin epävarmoina aikoina energiaomavaraisuus on tärkeä asia monelle viljelijälle, kuten myös huoltovarmuus. Tilan toiminnot vaativat sähköä. Mitä jos sähkönjakelussa tulee häiriöitä tai hinnat nousevat hallitsemattomasti? Kuinka hyvin tilat ovat varautuneet tällaisiin muutoksiin? Kesäaikana aurinkoenergian tuotto päiväaikaan alkaa olla taattua koko maassa. Investoimalla aurinkosähköön voit taata omalle tuotannollesi huolettomamman tavan tuottaa sähköä myös muuttuvissa olosuhteissa.
Miten pääsen eteenpäin?
Meillä aurinkotiimissä selvitetään asiakkaan tarpeet ja tilan olosuhteet aurinkosähkölle, lasketaan kannattavuus sekä tarvittaessa hoidetaan tarjouskilpailutus, investointitukihaku ja lupa-asiat. Yhä useampi viljelijä haluaa selvittää Maatilan Aurinkostartin avulla, onko aurinkosähkö tilan tulevaisuutta. Tämä on näkynyt vahvasti myös viime ja tämän vuoden toteutuneissa investoinneissa ja investointitukihauissa. Esimerkiksi tänä vuonna maaliskuun tukihakuun lähti meidän palveluidemme kautta noin parinkymmentä tilaa. Ja nämä ovat vain viimeisen tukihaun lukemia. Seuraavaa tukihakua suunnittelee vielä useampi asiakkaamme, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä, että ehdimme olla avuksi. Hakumäärien ja investointien jyrkkä kasvu osoittaa, että olemme oikealla polulla, löytääksemme tiloille kustannustehokkaan tavan tuottaa itse sähköä.
Hyödynnä nyt myös Kesää kohti -kampanjamme! Maatilan Startti -15 % ja Investointiluotsi-palvelut -10%.
Aurinkoisia kevät -ja kesäpäiviä toivotellen,
Elena
Kirjoittaja on Envitecpolis Oy:n asiantuntija, joka tekee päivittäin työtä maatilojen kanssa aurinkoinvestointien eteenpäin viemiseksi.
Comments